Mașinile electrice vor trebui să facă zgomot din 2019

de: George Stanciu
15 11. 2016

Mașinile electrice sunt extrem de silențioase, astfel încât că ar putea cauza probleme, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Mașinile electrice vor avea de-a face cu o nouă lege, care tocmai a fost elaborată de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), o agenție a Guvernului SUA ce are ca scop salvarea de vieți și reducerea numărului de accidente de pe drumurile americane.

Legea despre care vorbim va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2019 și a fost plănuită de mult timp. Congresul a votat legea Pedestrian Safety Enhancement Act încă din 2010. Astfel, NHTSA a avut timp până în ianuarie 2014 să elaboreze legea cu privire la zgomotul emis de mașinile electrice, dar termenul a fost amânat continuu, până acum, arată cnet.com.

Acum, că legea este gata, producătorii de automobile electrice vor avea aproape trei ani la dispoziție să se adapteze la noile standarde. Mai bine mai târziu decât niciodată, totuși.

Legea prevede că mașinile electrice care circulă cu o viteză de sub 30km/h vor trebui să producă zgomot artificial, astfel încât pietonii să audă automobilele atunci când acestea se apropie. NHTSA speră că astfel, cel puțin 2400 de accidente vor fi prevenite anual.

Anumiți producători de mașini electrice au adoptat deja o astfel de practică, având în vedere că Nissan Leaf și Kia Soul EV au dispozitive ce fac zgomot artificial de ani buni. De asemenea, Volvo produce un autobuz electric ce are intenția să protejeze pietonii, emițând un sunet sintetic ce poate fi auzit de oameni, dar care nu pătrunde prin geamuri sau prin pereți, nefiind astfel deranjant, așa cum se întâmplă cu zgomotul de la motoarele clasice. Autobuzul are și o serie de alte alerte pentru ca oamenii din preajma autovehiculului să fie în siguranță, în orice moment.